Hoitola Tienristeys

Genetiikka

Päivitetty 15.10.2014

Jokaisella pokémonilla on tiedoissaan liuta erikokoisia kirjaimia. Ne eivät ole mitään satunnaisia kirjaimia ja peräti merkkaavatkin jotain, nimittäin otuksen perimää: ne kertovat kaiken sen kantamista ja kantamattomista geeneistä. Genetiikkaa on sovellettu oikean elämän biologiasta aika paljon, mutta ei orjallisesti, ja biologiaa ymmärtämättömätkin ihmiset kykenevät varmasti kasvattamaan pokémoneja Tienristeyksessä ilman mitään ongelmia. Genetiikkaa täällä ei nimittäin ole pakko ymmärtää ollenkaan; se on olemassa tehdäkseen otusten risteyttelystä mielenkiintoisempaa, ja onhan se olemassa senkin vuoksi, jos joku vaikka sattuisi pitämään perintötekijöistä ylläpitäjän tavoin.

 

Mitä kaikki nämä kirjaimet sitten merkitsevät? X merkitsee pokémonin elinkelpoisuutta ja hedelmällisyyttä, S on shinygeeni, D demonigeeni, E enkeligeeni ja L luonnonhenkigeeni. XX on elinkelpoinen ja täysin hedelmällinen pokémon, Xx on elinkelpoinen mutta hieman heikommin hedelmällinen otus ja xx ei ole elinkelpoinen lainkaan. Toisin sanoen X määrittää pariskunnalle syntyvien munien määrän seuraavan taulukon mukaisesti:

 

XX * XX = 3-4 munaa. (Jokainen poikanen tulee olemaan XX.)
XX * Xx = 2-4 munaa. (Puolet poikasista tulee olemaan XX, puolet Xx.)
XX * xx = 1-4 munaa. (Jokainen poikanen tulee olemaan Xx.)
Xx * Xx = 1-3 munaa. (Kolmasosa poikasista tulee olemaan XX, loput Xx.)
Xx * xx = 1-2 munaa. (Jokainen poikanen tulee olemaan Xx.)
xx * xx = 0 munaa. (Kaksi epäkuollutta eivät kykene lisääntymään keskenään.)

 

S, D, E ja L toimivat tietenkin eri tavalla, sillä ne säätelevät alalajeja. Ne ovat kaikki myös resessiivisiä, joten jos kaikissa niistä esiintyy iso kirjain tai kaksi, pokémon on normaali ja muutoin alalajiton. Esimerkiksi XxSsDDEeLL siis olisi normaali poksu, joka vain kantaisi shiny- ja enkeligeeniä, mutta ei itse edustaisi alalajeista kumpaakaan. XxssDdEeLL puolestaan olisi shiny pokémon, joka kantaisi sekä demoni- että enkeligeeniä. Mikäli kaksi shinya siis risteytettäisiin, kyllä, kaikki niiden poikaset olisivat myös shinyja, koska ss x ss = ss jokaisen poikasen kohdalla. Jos taas normaalin pokémonin risteyttäisi shinyn kanssa, SS x ss = Ss, joten jokainen poikanen olisi tavallinen, shinygeeniä kantava otus. Jos molemmat vanhemmista olisivat tavallisia mutta kantajia, joka neljäs poikanen siis olisi shiny, koska Ss x Ss = SS, Ss, Ss ja ss.

 

Tämän lisäksi D, E ja L toimivat vielä erikoisemmin ja poikkeavammin kuin S. Kun normaalin pokémonin siis risteyttää shinyn kanssa, siitä tosiaan syntyy vain niitä S-geeniä kantavia tavallisia poikasia. Samoin kun shinyn risteyttää demonin, enkelin tai luonnonhengen kanssa, kaikki poikaset tulevat olemaan normaaleja, S- ja D/E/L-geenejä kantavia otuksia. Mutta kun vaikkapa demonille ja enkelille hankkii poikasia, niiden jälkikasvusta ei tulekaan DdEe-geenisiä vaan ne saavat perimäänsä kirjaimet ddee. Ne siis olisivat sekä demoneja että enkeleitä, mutta eihän se ihan niinkään voi mennä.. vai voiko? Hoitajien on itse kasvatettava pokémoneja ja risteyteltävä niiden alalajeja, jos haluavat tietää asiasta enemmän.

 

Kuten ensimmäisessä kappaleessa jo sanottiin, näitä asioita ei todellakaan tarvitse ymmärtää voidakseen kasvattaa pokémoneja. Poksuja voi kasvattaa ja risteytellä ilman minkäänlaista ymmärrystä geeneistä eikä niistä siis kannata mennä huolestumaan ja/tai turhautumaan. Tienristeyksen genetiikka on vain nippelitietoa, jonka avulla siitä innostuvat hoitajat voivat kikkailla otuksia risteytellessään ja tuottaa kaikenlaisia erikoisia otuksia, joita ei välttämättä muutoin tulisi hoitolassa koskaan näkemään.

Sää: